Niet geluisterd

Tijd om verantwoording af te leggen. Want wat iedereen al een hele tijd vermoedde, is uit gekomen.

Er gaapt een hemelsbreed verschil tussen wat experten (GEES) adviseerden en wat de nationale veiligheidsraad en bij uitbreiding onze regering heeft beslist.

De verschillen zijn niet min:

  • De criteria om te testen zijn van bij het begin en tot op vandaag enger opgevat dan de GEES heeft voorgesteld.
  • De regel van ‘vier’ waarmee zo velen kampten, blijkt een ‘politieke vondst’ te zijn.
  • De GEES raadt het veralgemeend gebruik van openbaar vervoer af en de politiek geeft ons een gratis 10 rittenkaart op het spoor.
  • De intrieste vaudeville rond de bezoekregeling in de woonzorgcentra hadden we ons kunnen besparen ware het GEES advies beter opgevolgd.
  • Draaiboeken bij een nieuwe uitbraak zijn blijkbaar nog steeds niet voorhanden (behalve in de ziekenhuizen), ook al dringt de GEES er al geruime tijd op aan. De opvolging van de epidemie loopt op meerdere vlakken fout.

Het idee om zich te laten bij staan door deskundigen bij het bestrijden van een gezondheidscrisis is uiteraard prima. Als gewone burger ga je ervan uit dat men die adviezen ernstig neemt.

Vandaag weten we dat dit niet is gebeurd. Wat zat onze minister-president van Vlaanderen daar eigenlijk te doen op het ogenblik dat men in de veiligheidsraad de adviezen in de wind sloeg?

Het is meteen pijnlijk duidelijk waarom premier Wilmès zo lang heeft gewacht met het openbaar maken van de adviezen van de experten. We mochten blijkbaar niet weten dat men politiek andere dingen besliste dan wat had moeten gebeuren op basis van de bevindingen van deskundigen.

Mochten onze ministers gerenomeerde virologen zijn, je zou het nog begrijpen. Nu hebben zij in volle epidemie beslissingen genomen over de volksgezondheid en sloegen daarbij bewust een hele reeks adviezen van deskundigen in de wind. Hoe kunnen we daar nu begrip voor opbrengen? Het is ronduit wraakroepend. Met de volksgezondheid sol je niet.

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s