Steden-effect in blauwe en rode staten

De presidentsverkiezingen in de VS. staan deze dagen in volle actualiteit. De eindresultaten zijn nog niet officieel rond. Er komen wellicht nog enkele rondjes met hertellingen, betwistingen voor rechtbanken, enz.

Bron: Reuters – 7 november 2020

Bij het bekijken van de kaartjes met resultaten op nieuwssites viel het me soms op dat J. Biden het goed doet in steden, zelfs in staten waar het eindresultaat naar D. Trump gaat (meerderheidsstelsel). Ik was benieuwd of dit slechts een indruk was, dan wel een trend.

Daarom heb ik voor de verschillende staten nagerekend welk van beide kandidaten het haalde in de kiesarrondissementen die het persagentschap Reuters op haar kaartje als ‘steden’ beschouwt. Dit zijn niet minder dan 233 steden in de 50 staten van de VS. Washington DC heeft een speciaal statuut en heb ik meegeteld als een aparte stad.

Wat blijkt?

In 157 steden haalt J. Biden de meerderheid. Dat is 67% van het aantal steden.

Bekijk je de staten waar D. Trump het aantal kiesmannen toegewezen krijgt (de zgn. ‘rode staten’), dan gaat het om 121 steden. Daarvan wint J. Biden de meerderheid in 63 steden, of 52%.
In zeven van die staten haalt J. Biden in meer dan 60% van het aantal steden de meerderheid. Het gaat om Florida, Iowa, Missouri, Nebraska, North Carolina, Ohio en Texas.
In twee staten (Florida en North Carolina) haalt J. Biden zelfs een meerderheid in alle betrokken steden.
In negen ‘rode’ staten haalt D. Trump in meer dan 60% van het aantal steden de meerderheid.
Beperken we ons tot de 31 grootste steden (met maximum één per staat), dan haalt J. Biden het in 56% van die grote steden in de rode staten.

Bekijken we de ‘blauwe’ staten waar J. Biden het aantal kiesmannen toegewezen krijgt, dan gaat het om 112 steden. In bijna 84% ervan haalt J. Biden de meerderheid.
In slechts vier staten krijgt J. Biden geen meerderheid in meer dan 60% van de steden: Delaware (!), New Mexico, Washington en Wisconsin.
Beperken we ons opnieuw tot de 31 grootste steden (met maximum één per staat), dan haalt J. Biden het in 91% van de steden in de ‘blauwe’ staten.

Conclusie: De slag om de steden wordt globaal genomen gewonnen door J. Biden (meerderheid in 67% van de steden). Zelfs in ‘rode’ staten haalt J. Biden in iets meer dan de helft (52%) van de steden de meerderheid. In de ‘blauwe’ staten haalt hij het verpletterend (84%). Beperken we ons tot de 31 grote steden, dan haalt J. Biden de meerderheid in 77% van die steden.

Er is dus een duidelijk verschil in resultaat naar gelang grote steden en meer landelijke gebieden. Wat de juiste oorzaken daarvan zijn, is voer voor sociologen en politicologen.
Toch een kleine voorzet van mijn kant: Eén in de grote steden zal corona wellicht sterker leven en D. Trump sloeg duidelijk de bal mis in de aanpak van de corona-crisis. Twee, de sociaal-economische samenstelling van de bevolking in steden verschilt ongetwijfeld stevig met die in meer landelijke gebieden. Het lijkt erop dat dit in het voordeel van J. Biden heeft gespeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s