Die energiefactuur toch

De energieprijzen swingen de pan uit. De media staan er vol van. Dit zal nog een hele tijd zo blijven. Je leest er over en vraagt je af … wat zal dat betekenen bij mijn afrekening?

De jaarlijkse afrekening valt bij ons in juni in de bus. Sindsdien is veel veranderd. Maar toch even vergelijken lijkt verstandig. Want kort na de verlofperiode hield men ons al voor: de stijgingen hebben te maken met de evolutie op de markten… Sindsdien zijn de onheilsberichten alleen maar toegenomen.

Ai! Ik heb meer energie verbruikt!

Een eerste ontnuchterende vaststelling: in de periode 2020-2021 heb ik meer energie verbruikt dan in 2019-2020.

  • Elektriciteit, vooral in de daluren: +64%. In de piekuren +23%. Goed voor een totaal van +45% verbruik.
  • Gas (in ons geval verwarming): +22%.

Was het kouder? Of waren we meer thuis? Wie zal het nog weten. Duidelijk is dat als je meer verbruikt, je ook meer moet betalen. Dat weet iedereen meteen. Blijft alleen over … hoeveel meer?

Het heeft me even moeite gekost

Een energiefactuur doorgronden is niet meteen geklaard. Maar toch, met enige volharding kom je er wel. Wat blijkt in ons geval?

Eerst voor elektriciteit:

De kost voor energie gaat +14%. Met een duidelijk hoger verbruik (+45% weet je nog wel), valt dat eerder mee, denk je dan.

Vervolgens komen de andere componenten:

  • Bijdrage in de groene stroom : +46%
  • Bijdrage in de warmtekrachtkoppeling (niet dat ik zoiets heb, maar leveranciers zijn volgens mijnheer Google verplicht dit te verrekenen als bijdrage om groene energie aan te kopen): +48%
  • Netwerkkosten: +37% (geef toe duidelijk meer dan de inflatie 😉 
  • Toeslagen (dat zijn allerlei heffingen, belastingen zeg maar): +55% – een toppertje dus!

Daar gaat mijn intuïtieve analyse: ik had meer verbruik, dus zal ik meer moeten betalen. Dat is wiedes. Maar verhoudingsgewijs zijn het de ‘andere’ factoren (groene stroom, warmtekrachtkoppelilng en belastingen) die veel meer doorwegen als kostendragers in mijn factuur.

Het riedeltje van onze Vlaamse minister van energie, als is het vooral de marktevolutie die onze factuur doet stijgen, gaat in mijn geval en in die periode uiteraard, duidelijk niet op voor elektriciteit.

Dan de gasfaktuur

Je weet nog wel: ik had +22% verbruik. Meer kosten dus.

Reden genoeg om ook hier even de kostenfactoren erop na te pluizen.

  • Energie (aangestuurd door mijn verbruik dus): +17%
  • Netwerkkosten: +10%
  • Toeslagen: +23%

Samengevat: mijn verbruik als kostendrager valt verhoudingsgewijs lager uit dan wat je zou verwachten in de factuur. Maar de toeslagen (zeg maar belastingen) springen er verhoudingsgewijs boven uit. De toename van de netwerkkosten valt deze keer verhoudingsgewijs mee (die gasbuizen liggen er nu eenmaal), maar toch … 10% dat is duidelijk meer dan de evolutie van de gewone levensduurte.

Slotsom

Enige kritische zin tegenover de verklaringen van ministers is altijd gezond. 

Maar in dit geval was ik toch erg geschrokken. Over de periode 2019-2020 naar 2020-2021 zijn verhoudingsgewijs de kostenfactoren die niets te maken hebben met mijn verbruik verhoudingsgewijs veel belangrijker voor de hogere factuur, dan mijn effectief verbruik. Logisch is dat allerminst, zeker als een minister bij hoog en bij laag het omgekeerde verklaart. Mijn vertrouwen in onze Vlaamse regering krijgt opnieuw een dikke deuk.

Foto: LHM

Een gedachte over “Die energiefactuur toch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s