Binnenkort trekken we met z’n allen opnieuw op vakantie. Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland, … keuze te over.
Wie met de wagen naar het buitenland gaat, houdt beter rekening met de regels rond milieuzones.
In Duitsland heb je in een 70-tal steden een umweltzone sticker nodig, maar weer niet als je netjes op de snelweg blijft. In Frankrijk heb je in 14 steden en (soms delen van) 18 departementen een Crit’air sticker nodig. In Spanje is zo’n sticker van belang in Barcelona en Madrid. In eigen land doen Brussel en Gent hun duit in het zakje (via controle met slimme camera’s en een registratieregeling).
Zo kunnen we het lijstje nog wel wat aanvullen.
Milieu is uiteraard een belangrijk thema. Een thema ook waarover Europa veel initiatieven neemt. Terecht. Maar beleidsmakers hebben soms weinig oog voor de de praktische aspecten van het milieubeleid voor de burgers.
De milieustickerregels komen erop neer dat het kleurtje van de sticker overeen stemt met de uitstoot van de wagen op basis van de euro-normen. Ieder land heeft wel zijn eigen sticker, met bijhorende procedure en kosten. Nochtans verandert de aard van het voertuig niet als je de grens over gaat. We kunnen er ook donder op zeggen dat landen waar er nog geen stickerplicht is, dit de komende jaren ongetwijfeld zullen invoeren.
De huidige situatie met die milieustickers wordt er eentje alsof je per land een andere nummerplaat zou moeten hebben. Voor de burger wordt dit een compleet moeras, laat staan dat je voortdurend opvolgt waar nu al dan niet zo’n stickerplicht van toepassing is. Om wille van de stevige boetes gekoppeld aan het niet respecteren van de stickerplicht, ga je als burger op de duur voorzien in een sticker uit voorzorg om een mogelijke boete te voorkomen.
Waarom toch voorzien onze Europarlementariërs niet in een eenvoudige uniforme regeling ipv. de huidige absurde verscheidenheid aan nationale stickerregelingen? We zouden er als burger toch moeten kunnen van uitgaan dat als je wagen ergens gecertifieerd is als euronorm 6, 5, 4, … dat in de ganse EU wordt erkend, zonder dat een plakboek milieustickers op de voorruit van de wagen nodig is.
Wie doet er iets aan?
