Energie. De afrekening

In oktober vorig jaar heb ik onze energiekosten in beeld gebracht. Op dat ogenblik gingen de energieprijzen stevig omhoog. Nu hebben we onze afrekening gekregen. Tijd dus voor een update op basis van de evolutie voor de jaren 2019-2020, 2020-2021 en 2021-2022. Bij ons valt de energiefactuur half juni in de bus, vandaar…

Hoera – we hebben minder verbruikt!

Het afgelopen jaar hadden we ons verbruik blijkbaar goed in de hand. De stijging die we vorig jaar noteerden, is teruggedrongen. Niet dat we daar meteen een sluitende verklaring voor hebben. Ons gedrag is niet meteen veranderd. Mogelijks was het een wat zachtere winter (minder gasverbruik voor verwarming) of vertoefden we – onbewust – wat minder in de sauna (minder elektriciteit). Wel is de gasbrander vervangen. Een nieuwer model betekent ongetwijfeld een beter rendement.

Evolutie consumptie energieJ-2J-1
Verbruik elektriciteit – Piekuren
Verbruik elektriciteit – Daluren
23%
64%
-24%
-50%
Elektriciteit totaal (evolutie kWh)45%-40%
Gas (evolutie m3)22%-19%
J-1 = evolutie 2022-2021 tgo. 2020-2021 / J-2 = evolutie 2020-2021 tgo. 2019-2020.

Hoe zit het met onze uitgaven?

Eerder dit jaar had onze energieleverancier voorgesteld om het voorschot stevig op te trekken. Ik ben daar niet op ingegaan. Anticiperen op de toekomst leek me moeilijk. Liever zelf een prefinanciering aanleggen dan de kas van de leverancier spijzen, was mijn redenering.

Ondanks het lagere verbruik, zijn onze energiekosten flink gestegen… De energieprijzen weet je wel!

Maar net als bij de vergelijking in oktober vorig jaar, is de evolutie op basis van de onderscheiden componenten in de energiefactuur erg interessant.

ElektriciteitElektriciteitGasGas
J-2J-1J-2J-1
Energie14%62%17%205%
Groene stroom
WKK bijdrage
46%
48%
-40%
-40%
Netwerk37%-40%10%-18%
Toeslagen55%0%23%-24%
Totaal39%3%22%131%
Totaal incl. BTW39%1%22%126%

Vaststellingen:

  • De kosten energie zijn het afgelopen jaar erg stevig opgelopen. Voor gas veel meer dan voor elektriciteit.
  • De kosten die leveranciers maken / doorrekenen voor groene stroom en warmtekrachtkoppelingen (WKK) zijn verhoudingsgewijs teruggevallen op het niveau van 2019-2020. Alleen gaat het hier om veel kleiner bedragen dan de eigenlijke energiekost.
  • Idem voor de netwerkkosten (die voor elektriciteit toch ruim een derde van onze uitgaven beslaan; voor gas dik 14%). Waarom die netwerkkosten zo sterk fluctueren van het ene jaar naar het andere is me een raadsel. Het tariefplan voor de netwerkkosten wordt jaarlijks vastgesteld door de VREG en in 2022 was een daling in het vooruitzicht gesteld, maar daarmee heb je als burger nog geen inhoudelijke uitleg.
    Rekening houdend met de omvang van de netwerkkosten voor elektriciteit is mijn standpunt in de Ventilus-discussie meteen duidelijk: bovengronds! Wat de plaatselijke burgemeesters er ook mogen van denken.
  • De oorzaken in de schommelingen in de zgn. toeslagen moet ik toch nog eens verder uitklaren. Voor elektriciteit zijn er geen veranderingen tegenover vorig jaar; voor gas is er een klare daling, na de stevige stijging voordien. Waarom voor het ene ‘zus’ en voor het andere ‘zo’, vraagt een mens zich af.
  • Vanaf dit jaar speelt de (tijdelijke?) aanpassing van het BTW-tarief. In onze afrekening gaat het om 51 dagen op een afrekeningsperiode van 381 dagen. De verlaging naar 6% bracht gedurende die 51 dagen 48,32€ op, hetzij 28,42€ op basis van 30 dagen. Mocht het BTW tarief gedurende het ganse jaar op 6% blijven (evaluatie in september), dan komt dit – ceteris paribus uiteraard, want in praktijk zal het in ons geval een pak minder zijn – over negen maanden (vermits de invoering vanaf 1 april) dus neer op een niet te versmaden verschil van ruim 250€.

Aandeel componenten in de afrekening elektriciteit

De verdeling in onze situatie wijkt behoorlijk af van de gemiddelde berekening die de VREG publiceert en verklaart mee mijn interesse in de netwerkkosten.

Aandeel componenten in de afrekening gas

Energiekost per eenheid

Om het volume-effect (door schommelend verbruik) te neutraliseren en een objectiever inschatting te krijgen van de prijzenevolutie van de energiekost, heb ik voor de aardigheid even de evolutie van onze gemiddelde eenheidskost elektriciteit en gas per kWh en m3 berekend.

Het afgelopen jaar gaat het voor elektriciteit om een stijging met 69%, voor gas met 181% (mocht er geen BTW aanpassing geweest zijn, dan ware het respectievelijk +72% en +186% geweest).

Volgend jaar?

Economen voorspellen dat de energieprijzen structureel hoog zullen blijven.

Op korte termijn ziet het er niet goed uit. Duitsland kondigt vandaag een alarmfase aan voor de gasbevoorrading. Het risico dat de gasprijzen in Europa nog stijgen is dus vrij groot. De ‘prijs van fouten in politieke inschatting door te laat in te zetten op hernieuwbare energie’, heet het nu in Duitsland. In eigen land houden we ons ondertussen bezig met wat politieke spelletjes over de plaatsing van windmolens in de Voerstreek of langs de snelweg in West-Vlaanderen. Nederland (dat nochtans zelf gas produceert) heeft eerder deze week al een ‘early warning’ afgekondigd. Misschien gaan we best overwinteren in Zuid-Spanje?

Wat de elektriciteit aangaat, heb ik op persoonlijk vlak minder hoofdbrekens. Sinds begin mei zorgen zonnepanelen (annex batterij) ervoor dat onze aankopen bij de leverancier quasi zijn weggevallen. Dat zal nog wel enkele maanden zo blijven. Benieuwd wat onze eigen productie wordt in de maanden november-februari…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s