Bij economen is het R-woord eruit! Er komt een recessie aan…
Recessies hebben nare gevolgen: De economie loopt terug. Bedrijven krijgen het moeilijker, maken minder winst en doen minder investeringen. Mensen riskeren hun job te verliezen door herstructureringen of sluitingen van ondernemingen. Mensen kunnen minder geld besteden. De overheidsfinancies staan onder druk.
Er zijn inderdaad behoorlijk wat redenen om ons economisch zorgen te maken. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne swingen de energieprijzen ongezien de pan uit en stuwen ze de inflatie (prijsstijgingen) tot niveaus die we ons twee jaar terug niet konden voorstellen. De komende winter baart de energiebevoorrading van Europa grote zorgen. Hoewel minder dan voorheen, kampt China nog regelmatig met covid-problemen om van de immo-problemen aldaar nog maar niet te spreken. De productiehal van de wereld slabakt. Voeg de klimaatzorgen en internationale spanningen er aan toe en we lijken een heus breekpunt in de geschiedenis te beleven.
Maar economen zijn bijzonder. Kwatongen beweren zelfs, dat ze vaak eerst uitleggen wat er staat te gebeuren, om vervolgens te verklaren waarom het uiteindelijk toch allemaal anders is verlopen. Je begrijpt het al, … ik ben geen econoom.
Los daarvan kan men er niet van onderuit. De economie verloopt in golven, met stijgers en dalers.
Tijd dus om de specialisten aan het woord te laten.
Wat zegt de Europese centrale bank? (ECB)
De ECB stelt regelmatig haar economische prognoses bij. In september doet ze dat opnieuw. De jongste projecties dateren van juni jl. Toen voorzag de bank volgende evolutie.
Natuurlijk kan men allerlei scenario’s bedenken: optimistische en pessimistische. Bovenstaande cijfers geven de evolutie weer van wat de ECB verwacht. De HICP staat daarbij voor de evolutie van de inflatie berekend op een manier dat dit vergelijkbaar is in alle landen van de EU.
Maar juni is al een poosje achter de rug. Sindsdien hoorden we onheilspellende berichten over de problemen bij de scheepvaart in Duitsland door de lage waterstanden, de onzekere energiebevoorrading in Duitsland, het risico op stilvallende kerncentrales in Frankrijk. Benieuwd dus hoe de ECB in haar september-prognoses daar rekening zal mee houden…
Wat met de rest van de wereld?
Het UK maakt geen deel meer uit van de Europese unie, maar blijft goed voor 8 à 9% van onze export. We weten dat in de UK een economische achteruitgang wordt voorzien.
Belangrijker voor de wereldeconomie zijn de vooruitzichten in de VS. Daar voorziet de OESO in 2022 en 2023 slechts een groei met 2,5 en 1,2%. En als het niet goed draait in de grootste economie van de wereld, dan wil dat wat zeggen, ook voor ons.
Voor China voorziet de OESO een economische groei met 4,4% in 2022 en 4,9% in 2023. Dat lijkt veel, maar is stevig minder dan de 8% uit 2021!
Verschillen in Europa
Natuurlijk zullen er verschillen zijn binnen Europa. Maar globaal genomen vallen de verschillen in economische evolutie tussen ons land, Nederland en de grote 3 (Duitsland, Frankrijk en Italië) op dit ogenblik beter mee dan ik had verwacht. Onderstaande grafiek over de economische groei gedurende de afgelopen 5 jaar en tot juni 2022, illustreert dit mooi.
De onderlinge verschillen in de grafiek lijken toe te nemen als er hoogtes en laagtes zijn. Wellicht heeft een of andere econoom daar een verstandige verklaring voor.
Verkijk je evenwel niet op de linker as. Een half procentje verschil maakt op het geheel van zelfs op een kleine economie zoals die van ons land (BBP om en bij 500 miljard €) echt wel een serieuze slok op de borrel.
Als je nu goed kan voorspellen hoe de curve verder zal evolueren, dan ben je vast een prima econoom 😉
